понедељак, 28. септембар 2009.

da ja zastitime planetata zemja


Jas bi sakal da dodadam nesto sto e eden vid kako REZIME ili kako ZAKLUKLUCOK vo odnos na toa sto ke se sluci taa godina t.e. sto REALNO ke mu se desi na OVOJ svet pa i na celoto covestvo. Sekoj eden COVEK, sekoja edna individua snosi ogromna odgovornost, bas poradi faktot sto site nie ne sme so nikakva pricina dojdeni na ovoj svet, naseto postoenje voopsto ne e banalno, apsurdno, slucajno. Zivotot ne e i ne treba da bide PEKOL za sekoj covek ili za sekoja edna nacija. Treba da se razbere deka NIE lugjeto na PLANETATA zemja ne sme prisutni tuka, ne sme ZIVI i ne sme se RODILE za da ziveeme vo eden svet kade sto glavni nosecki vrednosti se onie koi poveketo nacii i civilizacii gi vrednuvaat i razvivaat kako SLAVATA, PARITE, BOGATSTVOTO, VLASTA, ZAKONITE, PROPISITE ili pak ZAGADUVANJETO, UNISTUVANJETO ili pak mozebi ZIVEETE ZA DA VOZITE DOBAR AVTOMOBIL?..... ubivanje na ziviot svet i zivotnite i se taka nataka... So eden zbor ako malce Intelegntno ili COVECKI razmislime i rasuduvame ke zaklucime deka denesnovo covestvo globalno se razviva vo POGRESNA NASOKA koja krajnata destinacija e SAMOUNISTUVANJE ili mozebi nekoe trajno ropstvo na nekoja VELE SILA ili pak pod ropstvo na nekoi TAJNI KRUGOVI, TAJNI ZDRUZENIJA ili teorii na zagovor koi itekako bile i ke bidat prisutni, a sekogas poteknuvale od NAJGOLEMITE ZEMJI I DRZAVI koi imaat za cel kontrola na i vrz lugjeto i COVESTVOTO I sto se uste ne! Kako i da e GLOBALNO gledano osven nekoi TEHNOLOSKI PRONAJDOCI od oblasta na INFORMATIKATA i MEDICINATA, drugi pogolemi evoluciski, intelegentni, SVESNI ili tehnoloski skokovi ne se imaat sluceno ili nivniot intenzitet e neznacitelen a sepak kako LUGJE kako HOMO SAPIENS sme prisutni na planetava dolgo vreme. Lugjeto ziveat i za svoite nesovesni postapki se povikuvaat na drugite lugje na opstestvoto na okruzuvanjeto, zarem postoi opstestvo koe so pomos na zakoni i propisi moze nekogas da vovede red i napredok? Zarem ne se ocigledni zabludite na vojnite koi se vodat? Zarem toa e ona za koe sto sme dojdeni na ovoj svet?......

Gledano od religiski ili duhoven aspekt, sekoja religija ili nekoi PAGANSKI ritualni veri sekogas se obiduvale i mnogu uspesno uspeale na nekoj nacin na covestvoto da mu ostavat OSNOVA, PODLOGA za toa sto e ovoj svet, kako treba da go ziveeme, koj nas ne sozdal, sto ke ni se sluci posle smrta, koi ni se moralnite normi kon koi treba da se pridrzuvame, kade ni e zabludata, i kon sto treba da se stremi sekoj eden covek sekoj eden VERNIK ili sekoja edna covecka individua koja sto e rodena i zivee na planetata kako najintelegento sustestvo prisutno na ZEMJA. Jas ne navleguvam vo toa koja religija e najtocna ili koja religija e pravilna ili vistinska, megjutoa generalno vo site religii posti nesto sto NEKOJ go napisal, prenesol, preraskazal...... ! Kako i da e preku religiskite knigi, preku samata religija kako takva, preku religiskite zakoni koi ne se izmisleni ne se kako rezultat na opstestveno ureduvanje i razvitok na tehnologija, tuku se takvi kakvi sto se i se mnogu stari a ako detalno se razrabotat i razberat ke se vidi deka do den denesen se vistiniti, realni i DRZAT MESTO vo sekojdnevniot zivot i voosto vo zivotot na lugjeto.

Sega bi vi gi postavil prasanjata Kade se razviva denesnata civilizacija? Kade odime? Sto pravime so sebe, so zivotot? Sto i pravime voopsto na planetata?

Ocigledno e deka posle tolkute Vojni, Zaludno izgubeni DUSI i ZIVOTI, Zagaduvanja, Pari, Ogranicuvanja, GREVOVI na site lugje i nemilosrdni vladeteli deka NIKADE ne odime, odime vo EDNA ZABLUDA od koja korist ima samo ZLOTO ili podobro da se izrazam, odime vo nasoka kade sto se povke i poveke izostanuva DOBROTO, kade sto imame OTSUSTVO na DOBRO!

1 коментар:

  1. Subo e sostav4evo...
    Go smisli ti ili go prepisa od negde kazi ne kazuvam jas me znajs ti mene haha...
    Se zezam
    Ts

    ОдговориИзбриши